Nu mai constituie pentru nimeni un secret că Elena şi Nicolae Ceauşescu au trăit într-un lux de nedescris. De departe, cea mai cunoscută este casa din bulevardul Primăverii, care a fost reședința oficială a celor doi, între 1965-1989. Îi aveau ca vecini pe ceilalți membri ai nomenclaturii comuniste din acea vreme. A fost construită special pentru liderul suprem. Acum se află în patrimoniul statului și a fost transformată în muzeu. Valoarea de piață a imobilului și a terenului aferent este estimată la 20 de milioane de euro. Țara era împânzită de locuințe somptuoase destinate desfățului cuplului dictatorial.
Palatul Snagov a fost construit în anii ’30 de către familia regală pentru Prințul Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea. În deceniul 9, Ceaușescu a dispus refacerea și extinderea reședinței, pe care o folosea la reuniunile duminicale ale protipendadei comuniste și pentru întâlniri cu oficiali străini. Acestora li se adăugau, printre altele, vilele de la Predeal, Iași (zona Bucium), Băile Govora, un palat la Olănești etc. Mai existau alte câteva zeci în întreaga țară, mai ales cabane de vânătoare, pe care șeful deplin le-a vizitat doar sporadic, fiind predate apoi altor instituții ale statului condus de el. Toate, fără excepție, erau amenajate după placul consoartei.
Elena și Nicolae și-au făcut concediile doar în România. Pentru vacanțele la mare, Ceaușescu a ordonat ridicarea unui complex de vile, însumând 134.000 de metri pătrați la Neptun. Înainte de Revoluție, stațiunea era cea mai cochetă din România, supranumită “perla litoralului”. Nufărul, cea destinată în mod special cuplului prezidențial, a fost construită în anii ’60, alături de alte cinci (Panseluța, Lotus, Trandafirul, Ghiocelul și Ambasador). Celelalte erau destinate altor lideri ai partidului unic, dar și altor invitați de rang înalt sau președinți din alte state.
Ceaușeștii aveau aici o plajă privată, în zona 2, păzită cu strășnicie de oamenii Securității, iar măsurile de precauție nu erau doar o legendă, ci mai degrabă o adevărată fortăreață îngrădită și securizată, ascunsă complet de privirile curioșilor. Una dintre cele mai păzite case din România acelor vremuri. La Vila Neptun lucrau peste 100 de oameni (de la agenți, ofițeri, bucătari, grădinari, ospătari etc.), o întreagă “curte” prezidențială pentru a asigura un confort impecabil, așa cum își dorea Nicolae Ceaușescu.
Complexul era dotat cu piscină, cinematograf, cramă și adăpost antiaerian. În plus, o seră cu plante exotice, mult îndrăgite de către tătucul din Scornicești, un teren de tenis, iar în vecinătate se afla renumitul restaurant Calul Bălan, localul preferat de soții Ceaușescu. Interiorul acestuia era unul de lux, cu mobilier din lemn scump și mozaic. Nisipul era afânat și cernut în fiecare dimineață, curățat de scoici și alge. Apa era frecvent curățată, astfel încât să fie limpede tot timpul. Mai mult, scafandrii păzeau perimetrul, ca să nu existe vreo amenințare venită din largul mării, de la dușmanii din putredul capitalism. Lipsea o flotă de submarine.
Era locul în care familia Ceauşescu ţinea întâlnirile importante pe timp de vară, dar unde venea şi pentru relaxare. Salba de vile se afla amplasată față de mare la o aruncătură de băţ. Aici, comuniștii numărul unu ai României aveau acces la o șalupă și chiar la un vapor. Vila 7 era preferata soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu. Vila Crinul obişnuia să fie ocupată de Nicuşor Ceauşescu.
Celui mai “iubit” fiu al poporului îi plăcea discreția. Îl atrăgeau drumețiile departe de ochii plebei. De asemenea, își dorea să înoate fără să fie văzut. Se refugia mai tot timpul de privirile indiscrete ale curioșilor. Nu voia sub niciun chip să se expună în mulțime atunci când se afla în timpul vacanțelor.
La Vila cu numărul 10, Ceaușescu ajungea doar cu elicopterul prezidențial, aici fiind așteptat cu mâncăruri neoș românești, urmate de deserturi simple. Urmau interminabilele partide de șah și de table cu cei mai apropiați tovarăși nomenclaturiști.
În afara facilităților de lux, preferate, ulterior, și de către președinții Băsescu și Iohannis, Vila Nufărul, așa cum se numește astăzi, are, față de celelalte de la Neptun, o piscină acoperită. Nu-i lipseste, desigur, plaja privată.
La celebra vilă de la Neptun a ajuns și fostul președinte al Statelor Unite. George W.Bush jr. a fost invitat pe malul Mării Negre chiar de către omologul său român, Traian Băsescu, la o inedită conferință de presă, ce a avut loc chiar pe malul mării, la 2 aprilie 2008.
George W. Bush s-a relaxat aici câteva ore, cu prima doamnă Laura şi întreaga lor suită în complexul de protocol construit în anii `60 de către Nicolae Ceauşescu. Șeful statului american a luat prânzul pe care l-a catalogat „delicios“, cu o îngheţată la desert pe care a recomandat-o şi jurnaliştilor străini, apoi a făcut un tur al reşedinţei pregătite de primirea înalţilor oaspeţi. George W. Bush s-a plimbat pe aleile verzi ale parcului, pe marginea lacului în care înotau lebede, pe digul de promenadă de pe mare şi pe plaja rafinată, pe care, cândva, se relaxa doar cel mai temut cuplu al României.
Vilele de protocol din Neptun, unde-şi petreceau vacanţele soţii Ceauşescu, sunt deschise acum publicului. Au fost preluate de investitori privaţi şi transformate în imobile de lux.